Content hub

Recruitment door de ogen van Donatella: “Mensen begeleiden in hun traject naar een nieuwe uitdaging was altijd iets wat mij prikkelde om in recruitment verder te gaan.”

Donatella stapte zo'n twee jaar geleden de wereld van recruitment binnen. Met haar achtergrond in bedrijfspsychologie heeft ze de sociale vaardigheden die ze nu dagelijks inzet als Senior Recruitment Consultant bij Pensaert & Partners. “Mensen begeleiden in hun traject naar een nieuwe uitdaging was altijd iets wat mij prikkelde om in recruitment verder te gaan.”, klinkt het bij Donatella. Wij waren benieuwd naar haar ervaringen van de afgelopen twee jaar bij Pensaert & Partners, de inzichten die ze wil delen over rekrutering, en wat voor haar het belangrijkste is!

Uitdagend, leerrijk en uniek

Donatella beschrijft haar ervaring bij Pensaert & Partners als uitdagend, uniek en leerzaam: "Het heeft me geleerd om uit mijn comfortzone te stappen en mijn grenzen te verleggen. Ik durf nu echt anders te denken, en dat voelt geweldig.” Tegelijkertijd benadrukt Donatella de onschatbare waarde van de kennis die ze tot nu toe heeft opgedaan en hoe ook dat haar groei gestimuleerd heeft. 

De unieke dynamiek op kantoor is iets wat Donatella bijblijft: "Het is echt een bijzondere plek, met gemotiveerde mensen van verschillende achtergronden, die toch nauw met elkaar verbonden zijn." Die leuke sfeer op kantoor zorgt ervoor dat de tijd voorbij vliegt. 

"Het is eigenlijk best grappig. Voordat ik bij Pensaert & Partners terecht kwam, solliciteerde ik veel bij grote namen in rekrutering", vertelt Donatella. Daar miste ze altijd hetzelfde: een persoonlijke aanpak. "Ik geloof dat door persoonlijk te zijn, we beter kunnen voldoen aan de behoeften van klanten en kandidaten. Dat is waarom ik zo'n aanpak waardeer."

Welke doelen stel je voor jezelf? 

Onlangs werd Donatella gepromoveerd tot Senior Recruitment Consultant, een mijlpaal die niet alleen haar carrière een boost geeft, maar ook haar zelfvertrouwen versterkt. "Die rol is voor mij echt wel een mooie kans om enerzijds mijn persoonlijke groei een boost te geven en anderzijds die leidinggevende skills aan te leren.", klinkt het bij Donatella. 

Bovendien was het altijd haar grote droom om mensen te kunnen coachen en haar kennis met hen te delen. "Ik heb echt een uitgebreide en persoonlijke opleiding gehad, wat ik heel uniek vind," voegt ze toe. Maar, volgens haar, is de grootste uitdaging om te accepteren dat fouten maken, zelfs tijdens het coachen, een natuurlijk onderdeel van het proces is.

Wat is je meest memorabele moment? 

Een van de hoogtepunten in Donatella's carrière was toen ze een uitdagende positie wist in te vullen. “Dat was een heel moeilijke zoektocht waar heel lang voor gezocht werd. Een positie die echt niet makkelijk in te vullen was.” herinnert Donatella zich. Maar ondanks de uitdagingen slaagde ze erin om de juiste kandidaat te vinden. "Ze stuurden me zelfs een prachtig boeket bloemen en een persoonlijke e-mail van de financieel manager waarin ze hun dankbaarheid uitten en ons prijzen voor onze professionele aanpak. Dat is iets waar elke recruiter denk ik wel van droomt in zijn job."

Welke raad geef je aan beginnende recruiters? 

Volgens Donatella is een van de belangrijkste eigenschappen voor een recruiter de drive en motivatie om mensen te helpen en de beste service te bieden. "Fouten maken is oké, maar motivatie is toch echt belangrijk," benadrukt ze. Daarnaast is een gezonde dosis energie onmisbaar: "Mensen horen graag een glimlach aan de telefoon, en ze zien je ook graag lachen." Ze is ervan overtuigd dat een enthousiaste houding helpt bij het opbouwen van vertrouwen met mensen.

Ook benadrukt ze het belang van time management en een goede dagplanning om je werk effectiever te kunnen doen. In de recruitmentwereld geldt vaak een 'work hard, play hard'-cultuur, waarbij harder werken vaak beloond wordt. Maar ze benadrukt ook het belang van tijd voor jezelf nemen. "Onze job is heel sociaal, dus neem echt de tijd voor jezelf," adviseert ze. "Neem die momenten voor jezelf, want het is echt belangrijk om even los te koppelen van het werk."

Ze moedigt ook aan om niet bang te zijn om vragen te stellen. Aan het begin van haar carrière was Donatella terughoudend om vragen te stellen, uit angst dat ze anderen zou storen. Maar ze heeft geleerd dat het belangrijk is om vragen te stellen, tot je zelf voldoende informatie hebt om succesvol samen te werken.

De mening van Donatella 

Recruiters dienen een CV in en wachten tot iets in hun voordeel valt

Niets is minder waar volgens Donatella. Recruiters zijn geen passieve afwachters, maar actieve spelers in het proces van matching. "Het vergt veel tijd en hard werken, maar het geeft echt super voldoening als je iemand kunt helpen aan een nieuwe job en een bedrijf kunt helpen aan de juiste kandidaat.", vertelt ze. 

Voor haar is rekrutering veel meer dan alleen maar afwachten tot er iets in je voordeel valt. Het draait om actie ondernemen en alles in het werk stellen om succes te behalen. 

Bedrijven moeten open kaart spelen met hun kandidaten

Voor Donatella is het duidelijk: bedrijven moeten open en eerlijk communiceren met hun kandidaten, vooral bij het overbrengen van een aanbod. Daarbij is het heel belangrijk om gewoon open kaart te spelen, want transparantie leidt tot een win-winsituatie voor beide partijen. 

Haar advies aan bedrijven is duidelijk: "Probeer niet te veel tactisch na te denken over: hoe gaan we dit aanpakken?” Luister dus vooral naar wat de kandidaat wil. Speel daarop in, dan heb je sowieso een win-winsituatie.

Hoe ziet een typische werkdag er bij jou uit? 

"Ik denk dat je wel koffie nodig hebt om deze job uit te oefenen," lacht Donatella. Tijdens een werkdag is er veel gelach, met ruimte voor humor tussen het harde werken door. "We lunchen ook allemaal samen. Iedereen komt goed overeen met elkaar, dus dat is wel fijn," merkt ze op, benadrukkend hoe de goede teamdynamiek bijdraagt aan een prettige werkomgeving.

Met haar team deelt ze graag aanmoedigende woorden: "We zijn op de goede weg! Iedereen zet zich keihard in. Blijf zo doorgaan en dan kunnen we binnenkort weer gezellig samen uit eten gaan."

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.